Historikk


FK Lofoten

FK Lofoten ble stiftet 10. desember 1992, og var ment å være en overbygningsklubb for hele Lofoten. Men Vågakameratene og Leknes FK trakk seg i siste liten og det hele endte opp som en sammenslåing av A-lagene til Svolvær IL og Kabelvåg IL.

Det nystiftede laget debuterte i seriessystemet i 1993, gjennom plassen til Svolvær IL, og den uttalte målsetningen var å bli en ledende klubb i Hålogaland. Og dermed kunne utfordre Mjølner, Harstad og Alta, på nivået under TIL og Glimt. Sågar kanskje også spille all-norsk fotball.

De første årene
Den første sesongen gikk så som så, sportlig sett, og man havnet på en skuffende 4. plass. Også slått av "partneren" Vågakameratene. Neste sesong gikk betraktelig bedre og FK Lofoten vant ganske greit sin 3. divisjonsavdeling.

Den første sesongen i 2. divisjon var nå et faktum, og kanksje kun de mest optimistiske regnet med å overleve. Spesielt etter en veldig svak 1. halvdel, på sesongen, men etter en god høstspurt så det lyst ut. Et sent nedrykk fra Alta sørget imidlertid for at FK Lofoten rykket ned som best plasserte lag.

Sesongen 1996 ble en enkel affære, og markerte også starten på de 10 mest suksessrike årene i klubbens historie. Etter å ha vunnet 3. divisjon i 1996, tok FK Lofoten fatt på 2. divisjon igjen i 1997. Noe overraskende vant vi hele avedelingen, og dermed var det duket for kvalifiseringskamper mot Ullern, om retten til å spille i 1. divisjon. Etter 2-0 hjemme, øynet man muligheten, men på Ullernbanen holdt det ikke med entusiastike tilreisende som delte ut gratis "tørrfæsk". Ullern dro det hele i land etter en overbevisende seier på Ullernbanen.

Året etter vant vi 2. divisjonsavdelingen nesten like klart, og på nytt ble det kvalifiseringskamper. Denne gangen møtte vi Vidar. Vi fikk et gunstig utgangspunkt etter 1-2 i Stavanger, og med 3-1 hjemme var drømmen i boks!

1. divisjon Foran sesongen 1999 hentet trener Camitz inn begge Berg Johansen-brødrene og laget ble forsterket med flere mer eller mindre profilerte spillere.

I den første hjemmekampen, mot Bryne, i Kabelvåg kom det mer enn 1300 tilskuere, og klubben hadde et snitt på nesten 900 tilskuere denne sesongen.

Hederlige resultater borte mot både Lyn og Start og hjemme/borteseier over Sogndal (som var i tippeligaen året før), var absolutt godkjent. Merkelig nok tok FK Lofoten mer poeng mot lagene på øvre halvdel av tabellen enn de på nedre del. Men som i 1995, kom nedrykket i siste sekund, da Jens Petter Stang ga Byåsen seieren på overtid borte mot Skjetten.

Mer all-norsk jubel Smaken av 1. divisjon var slettes ikke blitt borte i løpet av vinterdvalen og laget gjorde sitt ytterste for å komme tilbake til 1. divisjon.

Mye rart kan sies om Narvik, men for engangs skyld kan vi takke dem for vel utført kamp mot Alta. For da FK Lofoten holdt på å snuble på oppløpssiden, ga Narvik oss en utstrakt fot som vi grep tak i.

Vi fikk dermed spille nye kval-kamper for 1. divisjon. Motstander ble Mandalskameratene, som vi tapte 0-4 mot i Mandal. Da hjalp det lite at vi vant 2-1 hjemme.

I 2001 ble 2. divisjon redusert til 4 avdelinger og grunnet få Nord-norske lag/3. divisjonsavdelinger ble 2. divisjon avdeling 4 supplert med lag fra Midt-Norge og Østlandet. Derfor kan man med rette kalle dagens 2. divisjon for allnorsk.

En del av profilene fra 1999, og til dels 2000-sesongene hadde også sagt takk for seg. I tillegg forsvant 2. lager til FK Lofoten. Til tross for dette endte man på en hederlig 3. plass.

De neste sesongene forløp som 2001, men med gradvis svakere prestasjoner. I 2003 ble Cupen et solid høydepunkt, da vi fikk besøk av selveste Rosenborg. Godt over 2000 tilskuere fikk se et susende nederlag, men FK Lofoten fikk skryt fra Erik Hoftun

I 2005 var det ubønnhørlig slutt på 10 års sammenhengende jubel, da klubben rykket ned i 3. divisjon.

Den lange veien tilbake Mjølner ble for sterke i serien i 2006, men klubben kom sterkere tilbake i 2007. Etter å ha knivet med Sortland halve sesongen, karret vi oss forbi dem og holdt grei avstand derifra og ut.

Kvalfiseringskampene mot Innstranden går nok ikke inn i historiens tåkedott som de mest velspilte, men vi kjempet oss, i nær sagt dobbelt forstand, til sammenlagtseieren.

Konskvensene av den noe røffe kvalifiseringskampen i Bodø, og det faktum at det var svært mange habile østlandslag, borget ikke for noen stor sesong. Og gjensynet med allnorsk fotball ble også av det korte slaget.

I 2008 ble det gjort en del grep i styret og en del langsiktige avtaler ble inngått. Målsetningen var fortsatt allnorsk fotball, og man valgte å satse videre. Terje Hansen som hadde vært trener siden 2003 ga seg etter sesongen.

Ignàc Tepszics tok over som trener før 2009. Harstad og Mjølner var imidlertid i en klasse for seg. Mjølner dominerte alene i 2010, mens FK Lofoten gjorde noen skritt i riktig retning. Fra 2011 vil FK Lofoten også måtte bryne seg på klubber fra Salten og Helgeland.

Før 2011-sesongen tok Roy Ekrem over treneransvaret. Det var et tøft møte med den nye Hålogaland-Nordlandserien, med en plassering midt på tabellen.

 I 2012-sesongen tok Ignàc Tepszics igjen over som trener etter Roy Ekrem ga seg rett før sommerferien. Da gikk FK Lofoten rett inn i en 10-kamper-uten-tap periode, som gjorde at plassen var berget og det ble igjen en plassering midt på tabellen.

Før 2013-sesongen er allerede et par signeringer klar og trener Ignàc Tepszics har skrevet under ny kontrakt. FK Lofoten hadde en forrykende vårsesong og tapte kun borte mot Mjølner, men et par spilleravganger gjorde at høstsesongen ble ganske skuffende og FK Lofoten endte på fjerdeplass

Ingen kommentarer: